среда, 25 мая 2016 г.

Можливості програми HotPotatoes

Сьогодні у вчителя є величезний вибір програмних засобів, що дозволяють створювати свої власні комп’ютерні тести на локальних комп’ютерах, а от кількість програмних оболонок які дозволяють робити подальший імпорт своїх робіт у мережу Інтернет не така вже й велика. Однією з найбільш популярних програм-оболонок для створення тестів з подальшою можливість їх публікації у мережі Інтернет є інструментальна програма-оболонка Hot Potatoes.
Hot Potatoes – надає вчителям можливість самостійно створювати інтерактивні завдання без знання мов програмування й залучення фахівців в області програмування. За допомогою програми можна створити 10 типів вправ на різних мовах по різних дисциплінах з використанням текстової, графічної, аудіо- і відеоінформації. Особливістю цієї програми є те, що створені завдання зберігаються в стандартному форматі веб-сторінки: для їхнього використання учням необхідний тільки веб-браузер (наприклад, Internet Explorer). Також сконструйовані вправи можна розмістити в мережі Інтернет, а також у системі дистанційного навчання Moodle. Кожне відкриття такого документу генерує інший порядок питань та послідовність відповідей. Програма широко використовується в усьому світі для створення завдань при вивченні будь-яких дисциплін 

Компьютерная графика

Компьютерная графика

Компьютерная графика

векторне
растрове
тривимірне
фрактальне
складене

вторник, 24 мая 2016 г.

Використання ППЗ з навчального предмету на уроці та для самостійної роботи учнів


Під час виконання першого завдання модуля "Електронні засоби освітнього призначення" я розглянула ППЗ "Математика. 6 клас" (розробник - ПП “Контур плюс”).
Cитуація фронтальної роботи "вчитель+учні+ППЗ" з використаням цього ППЗ розглянута на прикладі уроку засвоєння нових знань на тему «Дільники натурального числа» (урок 1). ППЗ пропонується використовувати для демонстрації потрібної інформації на проекційний екран або мультимедійну дошку під час фронтальної роботи з класом. Результати виконання запропонованих завдань учні фіксують в зошит у вигляді опорного конспекту.

Ситуація індивідуальної роботи "учень (учні)+ППЗ" з використаням цього ППЗ розглянута на прикладі уроку засвоєння нових знань на тему «Задачі на пропорційний поділ» (урок 54). Учням пропонується самостійна робота з ППЗ, під час якої вони знайомляться з навчальним матеріалом та складають опорний конспект до розв'язку трьох задач. Для закріплення нового матеріалу розв’язуються задачі на пряму та обернену пропорційність із підручника без використання ППЗ (один учень біля дошки, інші працюють в зошиті).
 
Серед головних недоліків програми я виділила такий, як відсутність можливості для вчителя самому конструювати уроки. 

суббота, 21 мая 2016 г.

Дидактичні можливості програм MS Office


Персональний комп’ютер сьогодні - один із обов’язкових і необхідних засобів професійної діяльності вчителя. За допомогою програм пакету MS Office вчитель може створити різноманітні дидактичні матеріали для застосування як у роботі з класом, так і для організації індивідуальної та групової роботи.У програмі MS PowerPoint можна створити різноманітні мультимедійні засоби: презентацію, навчальну гру, кросворд, ребус, лото тощо. Деякі форми тестових завдань можливо реалізувати у офісних середовищах MS WordMS Excel, MS PowerPoint. MS Excel є більш гнучким засобом ніж MS Word і MS PowerPoint, надає більше можливостей при створенні тестових завдань в електронній формі та обчисленні результатів тестування. У зв'язку з цим, слід підкреслити необхідність ознайомлення учителів з існуючими педагогічними програмними засобами, а також придбання практичних навичок роботи з програмами офісного пакету..

Були створені дидактичні матеріали до уроків

Мережеві опитування засобами GoogleForm

Мережеві опитування засобами GoogleForm

Картинки по запросу фото гугл форма
Ще одна цікавинка зі світу електронних засобів освітнього призначення. Зробити урок більш захоплюючим з використанням інформаційних технологій вже обов'язок кожного вчителя. Реалізувати цікаву форму опитування можливо за допомогою Гугл-форм. Дану форму перевірки та опитування створюють на Гугл-диску сервера Google. Для створення даного мережевого опитування достаньо мати власний акаунт на сервері Google. Далі перейти до власного онлайн-диску.

Приклад форми на тему "Служебное ПО"

Навчання в Інтернеті

Завдання 1:

На порталі http://bibliotekar.ru/ знайти інформацію про появу засобів масової інформації

Завдання 2:

Прочитавши статтю  на сайті http://www.krugosvet.ru/ про віртуальну реальність , 
відповісти на питання : в якому році в Женеві , обговорили можливості застосування
 ВР в WWW 


Завдання 3: 

Знайти на сайті alhimikov.net  інформацію про жінку , яка отримала Нобелівську 
премію з фізики і хімії

Завдання 4:


На сайті http://geo.koltyrin.ru/encyclopaedia.php знайти країни з унікальними прапорами , знайти інформацію про ці країни

Робота з онлайн перекладачами

Завдання до теми " Робота з онлайн перекладачами".

Завдання 1.

Знайдіть і перекладіть на українську опис науки гарбологія. Для цього:
1. Відкрийте у вікні браузера головну сторінку російськомовної енциклопедії Википедия (ru.wikipedia.org).
2. Виконайте пошук матеріалів за ключовим словом гарбология (рос.).
3. Виділіть на сторінці два речення з поясненням поняття гарбология та скопіюйте їх в Буфер обміну, вибравши команду Копіювати в контекстному меню виділеного фрагмента або натиснувши Ctrl + С.
4. Відкрийте в новій вкладці браузера веб-сторінку Перекладач Google (translate.google.com.ua).
5. Відкрийте список кнопки Визначити мову та виберіть російська.
6. Відкрийте список для визначення мови перекладу та виберіть українська.
7. Уставте з Буфера обміну в ліве поле скопійований фрагмент, вибравши команду Вставити в контекстному меню поля або натиснувши Ctrl + V.
8. Виділіть у правому полі текст перекладу, вибравши кнопку Виділити все  та скопіюйте його в Буфер обміну.
9. Уставте скопійований фрагмент з Буфера обміну в текстовий документ, відредагуйте переклад, збережіть документ у вашій папці у файлі з іменем вправа 5.6.
10. Закрийте всі відкриті вікна.

Завдання 2.
§  Дібрати три статті з різних тем англійською (або німецькою) мовою. Зберегти їх у єдиному текстовому файлі Тексти_Прізвище.
§  Обрати три перекладача он-лайн (бажано, щоб перекладали на українську мову).
§  Перекласти тексти трьох статей з англійської мови на українську. Зберегти вихідний текст та переклад у текстовому файлі Тексти_Прізвище.
§  Порівняти якість отриманого перекладу і поставити оцінку програмі-перекладачу.
§  Результати експерименту описати у вигляді:
Перекладач он-лайн 1: вказати назву та URL-адресу
Перекладач он-лайн 2: вказати назву та URL-адресу
Перекладач он-лайн 3: вказати назву та URL-адресу
статті
Перекладач он-лайн 1
Перекладач он-лайн 2
Перекладач он-лайн 3
Назва статті 1
Назва статті 2
Назва статті 3
§  Створити статтю, у якій висвітлити свій досвід та враження від проведеного експерименту з онлайн перекладачами. Посилання на цю статтю розмістити на власній сторінці користувача у Вікі-портал КДПУ (щоб викладач міг перевірити).
§  Переглянути статті інших студентів групи і до найбільш цікавих статей (не менше 3-х) дописати коментарі (по 3-5 речень) на вкладці обговорення. Обов’язково підписатися під своїм коментарем.
§  До власної статті добавити нумерований або маркерований список. Наприклад, список програм-перекладачів.
§  Результати проведеного експерименту розмістити у власній статті у вигляді таблиць і діаграм.

Створення інтерактивних вправ

Створення інтерактивних вправ

Створення навчальних інтерактивних вправ за допомогою ІКТ – особлива форма самостійної діяльності учнів, розумовий розвиток дитини, а головне – становлення творчої, креативної особистості. В наші часи створено безліч цікавих серверів для створення інтерактивних вправ. Використання таких сервісів на уроках значно підвищить рівень засвоєння нового матеріалу учнями, зробить урок цікавим. захоплюючим, динамічним. Сервіси зручні та зрозумілі у використанні, навіть для початківців. Легкість та зручність їх використання значно зменшить час підготовки вчителя до уроку.
LearningApps.org - онлайновий сервіс, який дозволяє створювати інтерактивні вправи. Їх можна використовувати в роботі з інтерактивною дошкою, або як індивідуальні вправи для учнів.
Донедавна на сайті http://learningapps.org/ не було доступної української версії інтерфейсу. Зараз українську мову додано до переліку мов інтерфейсу сервісу: перекладені загальні текстові рядки та всі рядки, що стосуються різноманітних вправ.


На сайті доступна велика база завдань, розроблених учителями з різних країн для усіх предметів шкільної програми.

Клацнувши на зображенні значка вправи, відбувається перехід у режим її виконання. На передньому плані видно завдання, сформульоване вчителем, яке закривається після клацання кнопки ОК, що дозволяє перейти до безпосередньої роботи із вправою.

Виконання вправи полягає в інтерактивній роботі з об’єктами, розміщеними на екрані.

Після виконання вправи потрібно клацнути напис Перевірити рішення: відповіді буде перевірено і вказано на можливі помилки. Далі можна внести виправлення і знову перевірити рішення.

JigsawPlanet - онлайн сервіс для генерації пазлів з вихідних графічних зображень (фотографій).

puzzlecup.com  На цьому сайті ви зможете швидко скласти або згенерувати кросворд онлайн для навчання або дозвілля , а також розгадувати кросворди інших відвідувачів сайту .

Картинки по запросу Padlet.com фото
Padlet.com – мережевий сервіс для створення електронної стіни. Сервіс, який дає можливість працювати дистанційно як із учнями, так і з коллегами, впроваджувати елементи дистанційного та «перевернутого навчання». Формами роботи можуть бути групові та індивідуальні заняття на уроках і в позаурочний час. Віртуальна стіна Рadlet безкоштовний Web- ресурс. Для роботи з ним реєстрація не обов’язкова. Стіну Рadlet можна вбудувати у блог, сайт, на будь-який ресурс, де можна застосувати html-код.

Приклади завдань, створених за допомогою сервісів LearningApps.orgjigsawplanet.com,puzzlecup.comPadlet.com можна переглянути на сторінці Онлайн-інтерактив.